úterý 17. listopadu 2015

Lyžujeme s miláčky - část II.

Tak máme tady druhý díl našeho malého lyžařského seriálu. Pokud Vám ten první unikl, tak jej najdete zde. Výbavu už tedy máme vyřešenou a teď můžeme mrknout na to, kdo bude učit Vašeho miláčka lyžovat.

Táto, ještě nastavit vázání

4) Učit své děti sami?

Tady říkám jednoznačně NE!!! (a to jsem závodně lyžovala!)
Důvodů je hned několik. I když můžete být sebelepší lyžaři, tak pokud jste neprošli nějakým vzdělávacím kurzem, většinou u toho uděláte dost chyb. Dítě má k cizímu člověku větší respekt než k Vám. Pokud ho dáte do lyžařské školky, výuka bude probíhat zábavnou formou (což nic proti Vám, ale instruktoři jsou na to školeni). Navíc jsou schopni použít hromadu pomůcek, cvičení a kouzel, o kterých my rodiče nemáme většinou ani zdání.
Ani já s manželem  jsme se nevrhli na učení Matyldy. Ta, díky naší lyžařské škole, měla opravdu velký výběr instruktorů.
 
A to hlavní, co máme vypozorováno za těch několik let práce s dětmi...
Pokud zvolíte lyžařskou školu, určitě neuslyšíte známé: "Mě se už nechce! Mě bolí nožičky! Mě se chce čůrat! Mě je zima! Mě tlačí boty! "
 
Oblíbená instruktorka Lenička
Vidíte snad nějaké slzičky na lanovém vleku?

5) Kolik hodin výuky s instruktorem budu muset koupit?

Velmi častá a dost složitá otázka. Tady záleží hodně na věku, šikovnosti dítěte a jeho chuti lyžovat. Obecně platí, že za hodinu jsme ještě nikdy nikoho lyžovat nenaučili. Ideální je koupit nějakou zvýhodněnou permanentku (např. na 4hodiny výuky), kdy už vidíte velký pokrok a po 4 hodinách individuální výuky Vás prcek hodně překvapí. Navíc, tyto "vícehodinovky" bývají i cenově výhodnější. Každopádně, chce to trpělivost a "no stress", ono to jednou přijde.
 
S dědou hurá na kopec
 

6) Jak dlouho lyžovat?

Pro začátek doporučuji hodinu denně (to platí u dětí ve věku cca 3-5 let). Klidně  děti nechte prvně zvykat na jiné botičky, ať si v pohodě kopec omrknou.
Pokud jsou děti starší a vy jste např. na týdenním pobytu na horách a chcete toho do nich "nacpat" co nejvíce, pak může výuka probíhat hodinku dopoledne, potom nějaké dovádění na sněhu, obídek, relax a potom ještě třeba hodinka odpoledne. Ale vy znáte své děti nejlépe a pokud vidíte, že je to na ně hodně, tak bych to určitě pro začátek nepřeháněla.
U dětí starších (od cca 6 let) je namístě koupit rovnou dvouhodinovku. Nebojte, jsou již dosti fyzicky vybaveni, aby to zvládli.
 
  
Snad jsem zodpověděla pár dalších otázek a pokud máte něco více na srdci, napište zde.
Budu se těšit.
Verča








Žádné komentáře:

Okomentovat