středa 28. října 2015

Lyžujeme s miláčky - část I.

Hned na začátku upozorňuji, že jsem se dneska trošku více rozepsala.

Myslíte, že je zima ještě daleko? Jak se to vezme. Ti z Vás, kdo milujete lyžování, jistě víte, že je pomaličku načase začít se chystat.
Vzhledem k tomu, že jsem své dětství trávila od září do března na sněhu mezi závodními brankami, a poté, díky svému manželovi jsem v tom mohla pokračovat v naší lyžařské škole (Malina Ski School), jsem se rozhodla pro Vás připravit malý lyžařský seriálek.
Pojala jsem jej formou nejčastějších otázek, se kterýma se za ta léta setkávám. Snad Vám pomohou s rozhodnutím, zda chcete, aby Vaše drahá ratolest začala lyžovat nebo ne. Tak,  dost řečí a pojďme na to.
 

1) Kdy je ideální s lyžováním začít?

Tak hned na začátku a tak složitá otázka. V první řadě, rodiče, zapomeňte na své ambice a věty typu: "Já jsem lyžoval už ve dvou letech. Sousedův Vojta už dávno jezdí," protože každý prcek je jiný. Každého baví něco jiného a každý je jinak pohybově nadaný. Proto já doporučuji začít kolem tří let. Samozřejmě jsou děti, které jsou schopny začít lyžovat ve 2,5 letech a pak jsou děti, pro které je to i ve čtyřech letech dřina.
Naše Matylda začala loni v prosinci, kdy ji byly dva roky a čtyři měsíce a bylo to spíše o hraní a seznámení se sněhem. Nicméně, Matyldu to bavilo a my nic nelámali přes koleno. Tím, že se celou zimu pohybovala v prostředí lyžařské školky a viděla děti lyžovat, byl pro nás začátek v pohodě.



2) První výbavu koupit nebo půjčit?

Napoprvé určitě doporučuji půjčit. Už po první hodině poznáte, jestli to zrovna Vašeho malého lyžaře bude bavit a vy budete trávit zimu na lyžích nebo spíše na saních.
Pokud to klapne, zkuste se kouknout po okolních SKI servisech nebo půjčovnách, zda nemají např. sezónní nabídky (v našem blízkém servise půjčíte celou výbavu za cca 1600,-Kč).

3) Chcete mít výbavu vlastní?

Lyže - bez těch by to asi nešlo. Vůbec není pravda, čím kratší, tím lepší! Nebojte se delších lyží. Vyhněte se lyžím plastovým! Nemají hranu, nazouvají se do nich normální boty, které nejsou dostatečnou oporou, a když dítě přejde na lyže standardní, stejně se bude muset učit lyžovat znova. Když půjdete na nákup, vemte sebou i malého lyžaře. Lyže by měly dosahovat maximální délky do výše očí. Potom už je to u těchto pidi lyžiček  jen o tom, jaké se budou líbit. 

Vázání - to bývá většinou součástí kompletu s lyžemi a tady není třeba nijak zvlášť vybírat. Stačí koupit vázání rentalové (tzn. takové, které můžete další rok odšroubovat a navrtat na lyže nové, protože ho můžete posunout na větší lyžáky).

Lyžáky - tady taky žádné "čáry" nečekejte. Prostě kupte ty, které Vám budou vyhovovat podle ceny, dítěti sednou a pokud jde o malé děti, tak jsou ideální ty jednopřeskové. Můžete je krásně rozevřít a hlavně do nich dostanete pohodlně nožičku.


Přilba - to v dnešní době snad nemusím ani zmiňovat, ale to je prostě NUTNOST. Prosím používejte přilby! Doporučuji nějakou lehoučkou - jsem zastánce i přilby celoskořepinové, která chrání celou hlavu včetně uší. Přilba je pevnější a já je považuji za bezpečnější. Bohužel v těch pidi velikostech je docela složité takovou sehnat (ani pro Matyldu jsem ji nesehnala).

Hole - do té doby, než budete ve fázi carvingového oblouku, jsou zbytečné.

Tak a to je pro dnešek vše přátelé...Tádídádídáááá..

P.S. Pokud Vás něco zajímá neváhejte mi napsat, příště se objeví třeba Váš dotaz.

Žádné komentáře:

Okomentovat