čtvrtek 26. listopadu 2015

Jak jsme vybírali jména

Jak jsem přišla k jménům Matylda a Hugo? Já už od začátku svého prvního těhotenství věděla, že nechci žádné Aničky, Honzíky, Petříky a podobná klasická jména. Teda nic proti těmto jménům - jména to jsou samozřejmě hezká, ale my měli trochu jinou představu.

Když jsem byla těhotná poprvé, byla jsem přesvědčena, že čekáme kluka. Byl o tom přesvědčen i pan doktor. A to dokonce až do cca šestého měsíce.

Tady jsme měli s manželem jasno - kluk bude Hugo. Proč Hugo? Kdysi dávno k nám do lyžařské školky jezdil jeden chlapeček jménem Hugo. Nosil brýle, měl asi 4 roky a byl prostě boží. Měl neuvěřitelné hlášky a každý si ho hned zamiloval. A když ho tatínek oslovoval, znělo to prostě skvěle. Od té doby jsme s mužem věděli, že budeme mít jednou Huga.

No a když se na konci 6. měsíce z Huga vyklubala holčička, byli jsme v pasti. Manžel chtěl Marušku, já Lolu. Ani jeden neměl v plánu ustoupit. Byly to tvrdé debaty, které nikam nevedly. Vyřešilo se to nakonec samo, kdy jsem byla nucena rodit o měsíc a půl dříve a když se sestřička na sále ptala, jak že se malá bude jmenovat, vypadalo ze mě - Matylda. Překvapivě souhlasil i manžel a bylo! Matylda opravdu čekala na své jméno. Sedí k ní naprosto skvěle. To, že je velká bojovnice, myslím, že ve svém krátkém životě už několikrát dokázala a nepřestává dokazovat.

A co že jméno Matylda znamená?

Matylda je ženským křestním jménem s germánským původem. Jméno vzniklo spojením dvou starogermánských slov − „math” s významem „síla” či „moc” a „hildi” s významem „boj”. Jméno Matylda se tak překládá jako „mocná bojovnice”, „mající sílu v boji”. 

A co naše druhé dítě? Tady nám to naštěstí Hugo ulehčil a to, že bude kluk, si nerozmyslel.
Navíc, Matylda a Hugo se k sobě parádně hodí, nemyslíte? Vím, že budou parádní dvojka.

A význam jména Hugo?

Jméno Hugo je originálním jménem pro muže, který srší důvtipem a bystrostí. Dle významu svého jména je muž jménem Hugo plný skvělých myšlenek a má neodolatelné charisma.
Mužské křestní jméno Hugo má germánský původ. Základ jména tvoří německé slovo „hugu“ s významem „mysl“ nebo „duch“. Jméno Hugo se buď vyvinulo přímo z tohoto slova nebo vzniklo z domácké podoby německých jmen začínajících na Hugu- (Hugubald, Huguwin nebo Hugubert, česky Hubert). Jméno Hugo se pak z němčiny překládá jako „duchaplný člověk“ nebo „myslitel“.

1 komentář:

  1. To je legrace. I my máme Matyldu a Huga. Akorát Hugo je pes. A jednou jsme potkali na hřišti Matyldu a její starší bráška byl Hugo. Tyhle dvě jména se asi přitahují. :-)

    OdpovědětVymazat