úterý 14. června 2016

Žirafy umí plavat, aneb učíme se plavat I.

Pokud se netopí Hugo nebo Matylda, tak je to žirafa...
Dneska se koukneme na zoubek dětskému plavání.


A jak to v pohodě zvládnout?

Protože jsou obě naše děti úžasní vodníci, vodu opravdu milují, blíží se léto a máme babičku, která stála u zrodu plavání kojenců, rozhodla jsem se pro Vás připravit malý vodní seriál.
Pojmu to formou rozhovoru a abych Vás moc nenudila, dílů bude více. Pokud by Vás něco zajímalo, klidně piště do komentářů.

 Vezmeme to hezky od začátku. Jak tedy vůbec s plaváním miminek začít? Našeho Huga jsem v porodnici koupat nechtěla vůbec. Nechali jsme si to hezky na pohodičku a klídeček domů. (video tady) A taky jsem chtěla, aby zůstal co nejdéle chráněn novorozeneckým mázkem.

 Nehledejte v tom žádnou vědu. Pokud je miminko zdravé, má zhojen pupík, šup s ním do vody. Stačí Vám úplně malá vanička, nám postačil i nerezový dřez. Ale jen chviličku, protože Hugito je pořádný chlapák. Vodu si napusťte jakoby jste si chtěli užít příjemnou koupel Vy. Já, vždycky vyhodila teploměry z vany se slovy: "Nespoléhej na levné rybičky, stejně ukazují jen orientačně" a strčila celou ruku až po loket do vody... U větších dětí můžete teplotu snižovat, klidně na 32st.
Koupání ve vaničce ze začátku probíhá krátce a když je máma po porodu v pohodě, honem za dětma do vody. Děti od půl roku mohou do velkého bazénu, ale opět pozor na teplotu a hlavně hygienu. (Vy co nás čtete tak víte, že Hugo bazén testoval už cca ve 2 měsících na Horalu - článek TADY).


Jak začít s tolik diskutovaným přelíváním vody přes obličej/ hlavičku/ potápěním ? 

Pokud si nejste jisti, přenechte tuto činnost odborníkům. Každopádně, začínejte jen omýváním obličeje přes čelo, nosík. Vždy je dobré použít stejné slůvko, signál. Postupně se přidává polévání vodou z kelímku. Nosík hlídejte nad vodou. Tohle můžete začít nacvičovat od 1 týdne. Pokud prcek zvládne tyto přípravy, může se začít s potápěním. Ale to je další kapitola. Určitě nespěchejte, vše v klidu a hlavně, pohyby dělejte plynule, tak, aby jste dítě nevylekali hned na začátku.

Jaký máš názor na teď tolik moderní koupací kyblík nebo různé lehátka do vany?

Kyblík sice může simulovat dělohu, jak se někde píše nebo vystrašenou maminku uklidní jeho malá velikost a bude mít bezpečnější pocit z koupání, ale ve mě vyvolává spíše úklid.
A pak, každá novopečená maminka je tak šťastná, že na své dítě pořád kouká, dotýká se jej. Takže já jsem za vanu. Ty oči, které Vás budou sledovat v kyblíku fakt neuvidíte...

Doporučila by jsi na první koupání pozvat domů nějakého odborníka nebo navštěvovat například kurz "vaničkování"?

Určitě, jen si vybrat správný kurz a klidně se vnuťte třeba na nějakou ukázkovou hodinu.
Co mě moc mrzí na dnešních kurzech? V době, kdy se s plaváním kojenců začínalo, a byl to právě Třinec se zakladatelkou Evou Kiedroňovou, kladl se velký důraz na osobní přístup, režim dítěte, na pohodu u koupání. Mnohdy teď slyším, že dítě se musí na kurz plavání kojenců budit, že pak hodinu propláče, že to pro nemoc musela maminka zrušit atd. Chápu, zájemců je hodně, nějaký režim musí být, ale právě proto mé vnoučata zvládala začátky doma a jak se jim to hodilo-  klidně jednou dopoledne a někdy zase večer...


Co nějaké hračky do vody?  

Určitě, vždyť i vy dospěláci, pokud neplavete kilometry v bazénu, tak si do vany vezmete  knihu, zapálíte svíčku, prostě si uděláte tu správnou pohodu. Stejně to udělejte svým miláčkům. Co nejvíce pomůcek, hraček, ať je to prostě baví. A že máte z čeho vybírat... Posledně jsme s Matyldou učily skákat žirafu do vody z trampolíny. A stříkací hračky ! To je teprve zábava! Jen, kdo to má pořád vytírat!

Babičce Irence děkujeme a zase příště...




















Vulli Set  žirafa Sophie  zde


Žádné komentáře:

Okomentovat