pondělí 13. června 2016

Strašit nebo nestrašit své děti?

U naší Matyldy otázka jednoduchá. Záměrně určitě nestrašíme, ale strašidlům se vůbec nevyhýbáme. Naše M. totiž miluje strašidla všeho druhu. Nějaké strachy z Čerta určitě nejsou na místě, protože Matyldu Mikuláš nezajímá vůbec a většinou si to rovnou štráduje za čertem - O její zálibě v čertech jsem už psala TADY.
Dneska to ale bude o něčem jiném než čertech...



Kdo jiný, než naše designová babička, mohl objevit hru Příšerky ze skříně. Začínám mít pocit, že si ta naše bába tyto krásné hry, hračky kupuje pro sebe. Matylda byla samozřejmě unešená - příšerky, to je něco pro ni. Navíc, tyhle může schovávat do skříně.

Hra vyšla poprvé už v roce 2009 (pouze francouzsky) a teprve v 2012 pro anglické vydání. Tohle je ale nová edice pro rok 2014 se zbrusu novými ilustracemi Macieje Szymanowicze. A že ilustrace jsou moc povedené. Co na hře oceníte? Hra je určena dětem od 3 let, má  ale více variant i tu složitější pro starší děti. Je rychlá, odvážnější děti mohou hrát dokonce sami a naše Matylda si už vymyslela i svou vlastní variantu pravidel. 

Kouzlo spočívá v tom, že odkrýváte kartičky s příšerkami nebo strašidly a pokud vše vyjde podle pravidel, schováte strašidlo do skříně. Bavilo mě pozorovat, jak se Matylda radovala, když se jí povedlo strašidlo strčit do skříně nebo jak si prohlíží strašidlo, proč má třeba tolik noh nebo jak to, že je tak vlasaté...
Na internetu najdete spoustu článků, odkazů jestli strašit děti, kdy a jak nebo jestli vůbec.
Známé věty typu "Jestli budeš zlobit, přijde si pro tebe čert!  Za dveřmi asi stojí strašidlo!" - u nás fakt neplatí, protože Matylda se rozběhne ke dveřím a radostně kouká, že budeme mít návštěvu.

A co na to odborníci? Zeptala jsme se psycholožky Lenky Dostalíkové, jaký je její názor na strašení dětí:
"Strašidla děti znají, děti se jimi samozřejmě nemají strašit. Naopak, můžeme je ve výchově krásně použít k externalizaci dětských strachů - zjednodušeně to znamená, dostávat dětské strachy vně dětí. Za pomoci rodičů je děti mohou přelstít, zmenšovat je, dostávat mimo svůj prostor, zavírat do krabiček a pak rituálně "odstranit", např. pustit v krabičce po vodě...Fantazii, zvláště té dětské se meze nekladou...Děti se hrou mohou učit se svými strachy pracovat, zveřejňovat je.
V lékárně jsem pravidelně kupovala dětem antistrašidlový čaj. Na krabičce bylo namalováno strašidlo, když je děti pily před spaním, měly zaručený klidný spánek - a hle , funguje..."

Leni díky, fičím do lékárny pro strašidlový čaj.











 
 
Příšerky ze skříně objednáte třeba zde







2 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. To nás budete mít brzo na návštěvě :-) Krásná hra :-)

    OdpovědětVymazat