sobota 4. února 2017

Jak (ne)utopit Matyldu...

aneb jak je to s reflexem zatajení dechu.




O začátcích plavání jsem psala v příspěvku zde, ale jak zvládnout malou vodnicí, aby nevypila celý bazén, aby se neutopila a taky jak správně vybrat plavky pro čtyřletou slečnu, to je už malý oříšek.

Matylda je ve vodě hrozně ráda. O "plavání" to zatím fakt není, ale pomaličku a nenápadně se ji snažíme vše naučit. Máme výhodu, naše babika závodně plavala, tak ví, jak na to.
Jednou jsem zaslechla vedle mě v bazéně: "Nech ho, neutopí se. Děti umí zatajit dech." Ale dítě se pořádně nalokalo vody a pak už do bazénu nechtělo.

Kojenec má opravdu do třetího měsíce reflex zatajení dechu. Velmi zkráceně to znamená, že když se miminku dostane voda do oblasti hrtanové příklopky, tak ta se uzavře a zablokuje dýchací cesty. Ale pozor, po 3. měsíci tento reflex mizí. Nevím, jestli ho naše Matylda vůbec měla, ale v tomto období potřebuje právě zvládnou a naučit se "dýchat do vody, splývat, umět se položit na vodu... Takže je to hlavně o hře, jak se dělají bublinky, v bazéně si zatím plave svůj styl a je hrozně překvapena, že jí to nejde tak dobře jako u moře, kdy ji voda hezky nadnášela..

Po létě jsme taky zjistili, že Maty má všechny plavky  malé a i když se nacpala do svých oblíbených s kočičkou, nemohla zvednout ani ruce. Navíc babika trvala na tom, abych vybrala konečně pořádné plavky, které něco vydrží. V Třinci toho moc nevyberete, tak jsem sedla k netu a hned první eshop mě mile překvapil. Na Arena shop jsem nevěděla, které dřív a navíc jsem měla problém s výběrem velikostí. Naštěstí na těchto stránkách funguje vynikající on line služba. Nevím, kdo byl na druhé straně, ale nakonec jsem dostala radu jednak jak se orientovat, tak jakou velikost zvolit.

A tady pár rad za mě:
  • pokud se vám nezdá, že vaše dítě o velikosti 106 cm a 4 let by mělo mít plavky označené velikosti 6/7 let, neváhejte a nechte si poradit. Nám sedí parádně.
  • materiál Max life je pružný rychleschnoucí , extrémně odolný vůči chlóru, zachovává si svůj tvar a barvy
  • protože máme dlouhé vlasy a někdy opravdu spěcháme domů, plavecká čepice přišla vhod. Je pravda, že ji nepoužíváme vždy, ale některé bazény vás bez čepice nepustí do vody
  • chlór nedělá dobře očím, to určitě všichni znáte. U těchto brýlí oceníte silikonový pásek s lehce nastavitelnou sponou. Při výběru si dávejte pozor na to, aby dětem seděly dobře v místě nosního můstku.
  • bez bot ani ránu! Na bazéně, kde chodíme rádi sice mají protiskluzové kachle, ale stejně kloužou. Takže sandálky měly velký úspěch u naší malé modelíny. Co oceníte vy dospěláci, mají podrážku se speciálním designem pro chůzi po mokrém povrchu. Navíc se vám jen tak neutopí, jsou ze speciální pěny, navíc neobsahují PVC

Venku je sice zima, ale my plaveme za každého počasí. Venku i v krytém bazéně.









  












plavky - arena
sandály - arena
plavecké brýle - arena
plavecká čepice- arena






Žádné komentáře:

Okomentovat