neděle 6. prosince 2015

Mik, Miku, Mikuláš...

Tradice Mikuláše? Ano, ne?

V dnešní době se hodně setkávám s názory, že Čert nesmí přes práh, že jde o zbytečné strašení dětí, že jim to způsobuje trauma atd.
Něco na tom samozřejmě je, na druhou stranu si pamatuji, když jsme byli děti my. Asi bych našla i nějakou uplakanou fotku, nicméně nemyslím, že by to ve mě zanechalo nějaké následky. Tady zastávám názor "všeho s mírou." (Hlavně je třeba hlídat čerty, aby to s tou rolí moc nepřeháněli).
Asi bych se k této tradici stavěla trochu jinak, kdyby se Matylda bála. Jenže ona je čerty naprosto posedlá. Miluje je!!! No po mě asi opravdu není. Nejšťastnější by byla, kdybychom ji vzali do Rakouska na jejich tradiční Krampuslauf nebo kdyby mohla s čertem do pekla. Tím pádem jsme my měli vyřešeno. Matylda absolvovala tradičního čerta u známých, potom ve školce a nakonec ještě na jejich oblíbených konících.
S dárečky jsem to nijak extra nepřeháněla. Nesměly chybět mandarinky (které se teď u nás kupují na kila), nějaké zdravé perníčky, hračku jsem vybírala na mých oblíbených FB stránkách Rozvoj Fantazie (kde velice ráda nakupuji, a objevíte tady mnoho zajímavých a výukových hraček) - ta slavila největší úspěch u všech dětí a potom něco voňavého do vany.
















3 komentáře:

  1. :-) Nase Adinka bude na certech odchovana... Ja je zboznuj od detstvi, jsou moji nejoblibenejsi pohadkovou postavou... i kdyz 5.prosince jsem mela snad az do 18ti nadelano... :-D Vloni jsme byli na Krampuslauf v Bad Goissern, bylo to super, presvedcila jsem se o tom, ze peklo existuje! :-D Adi si letos sice poplakala, i kdyz cert nestrasil, ale mel rohy az ke stropu... :-) Zas ale od te doby krasne ji a ostatnich certu, ktere videla, uz se nebala... Takze za me jednoznacne ANO (umerne veku, zlobivosti, citlivosti a povaze ditete)!!! ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Je to pěkná tradice. Já mám z dětství pěkné vzpomínky.K nám chodí tato trojice každoročně domů. Není nad to,když zazvoní až přímo u Vás, má to ještě větší efekt - je to takové kouzelné. Editka ta už ví, co jsou zač, tak je má už na háku, Violka řvala jako tur,ale jen pár sekund. Pak statečně zazpívala a čertovi i ruku podala.V pytlíčku holky našly perníčky, musli tyčinky a výborné hořké čokolády.Naše holky jsme naučily na kvalitní hořké :-). Nedávno jsme objevily výborné od české čokoládovny z Hradce Králové Jordi´s.Můžeme jen doporučit, neobsahují žádné palmové tuky, barviva apod.a chuť je výtečná. Čert pak ještě z pytle vytáhl velkou krabici plnou kreativních pytlíčků - vánoční sadu od značky "Pikle z pytle" a tak holky celý víkend tvořily.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jolano, potěšilo mě, že máte tak skvělého čerta a dává dětem naše pytlíky Pikle z Pytle:) Doufám, že se holky bavily a dílo se podařilo:) Děkuji Jana

      Vymazat